Slecht sollicitatiegesprek? Het volgende wordt beter!

 
Slecht sollicitatiegesprek Oké, je hebt het verknoeid. Je was te zenuwachtig, struikelde over je woorden, legde te weinig nadruk op je sterke punten en je stond met je mond vol tanden toen je een vraag kreeg over je ambities en doelstellingen voor de komende vijf jaar. 
Gemiste kans. En je had zo veel verwacht van dit sollicitatiegesprek.

Klinkt het scenario bekend? Logisch: een op de twee sollicitanten houdt een slecht gevoel over aan zijn sollicitatiegesprek. Toch doen te weinig werkzoekenden daar iets mee. Daarom helpen we je op weg om een gemiste kans om te toveren in een geslaagde training.

Analyseer eerlijk
Oké, het was een slecht sollicitatiegesprek. Maar lang niet alles was zwak. Echt niet. Veel mensen vergeten de positieve elementen wanneer er ergens iets is misgegaan. Trap niet in die val. Maak na het sollicitatiegesprek een lijstje van je goede en slechte momenten.

Dat lijstje heeft een groene en een rode kant. Focus op allebei, niet alleen op de rode. Ook je goede ervaringen zijn belangrijk: die geven je vertrouwen voor de volgende keer.
Tip: schrijf wat je nog weet zo snel mogelijk op in een schriftje. 
Bijvoorbeeld als je op de parkeerplaats van het bedrijf in je auto zit, of in de trein op weg naar huis. Zo voorkom je dat je herinneringen vervagen.

Formuleer antwoorden vooraf
Je bent kwaad op jezelf omdat je zo slecht geantwoord hebt op die typische vragen. Toch bulkt het internet van de lijstjes met vragen die je kunt verwachten. Helaas vind je nergens een passend antwoord daarop. Dat komt natuurlijk omdat het juiste antwoord afhangt van wie jij bent, en van wie je gesprekspartner precies zoekt.

Onze tip? Probeer geen theoretisch antwoord te verzinnen. Graaf in je geheugen naar het moment waarop een werkgever je die vraag stelde. En vraag je af hoe je beter had kunnen antwoorden. Waarschijnlijk kun je dat afleiden uit zijn reactie op jouw antwoord.

De belangrijkste vragen zijn volgens ons:

    Waar zie je jezelf over vijf jaar?
    Wat is je sterkste eigenschap? En je slechtste?
    Waarom solliciteer je hier?

Gebruik je slechte ervaring

Veel missers tijdens sollicitatiegesprekken hebben niets te maken met een mismatch tussen jezelf en de baan. Het lukte je gewoon niet om je optimaal te presenteren.
Houd bij je volgende sollicitatiegesprek rekening met de volgende tips:

  • Voorkom zenuwen. Dat kan echt. Je nieuwe werkgever is ook maar een mens met ook maar een baan. Ze heeft voor je gesprek ook tegen haar collega gezeurd over het feit dat ze moet overwerken. En ze drinkt haar koffie ook met melk.
  • Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Zij zijn net zo goed op zoek als jij. Zij hopen tussen de stapel brieven die ene droomkandidaat te vinden, net zoals jij tussen die stapel vacatures op zoek bent naar je droombaan.
  • Maak vooraf een lijstje met punten die je absoluut wil zeggen.
    Zorg ervoor dat je ze zeker ter sprake brengt tijdens het gesprek.

Plenty of fish in the sea

Laat je niet ontmoedigen door een slecht sollicitatiegesprek. Ook al ging het om je droombaan bij een droombedrijf met droomvoorwaarden. Er zijn nog veel meer vacatures. En je hebt écht wel de juiste skills.

Veel succes bij je volgende sollicitatiegesprek!