Waarde van een diploma

 

Waarde van een diploma: loont studeren nog wel?

De werkloosheid onder afgestudeerden neemt toe en ze kunnen steeds vaker hun studie schuld niet aflossen.

De basisbeurs wordt afgeschaft en een leenstelsel komt ervoor in de plaats.Dit zal betekenen dat voor het merendeel van studenten de lasten van hun diploma voor hun eigen rekening komen.

Nu hebben studenten gemiddeld een schuld van 15000 euro. Naar verwachting wordt dat straks 6000 tot 9000 euro meer.

Ondanks deze hoge studieschuld blijft het afronden aan een hogeschool of universiteit een goede investering voor de meeste beroepsgroepen,die zichzelf snel terugverdient.

Werknemers met een diploma verdienen per jaar gemiddeld bijna 8500 euro meer dan hun collega"s zonder diploma.

Over een hele carriere genomen levert een hoger onderwijs diploma daarmee ongeveer 300.000 euro extra op. Hoeveel er extra wordt betaald voor een diploma hangt sterk af van de  branche waarin je na je studie wilt werken.Zo levert een  diploma het meest op in de transport en logistieke sector:ruim 11000 euro meer dan zonder diploma,gevolgd door de bouw[10603 euro] en reclame en marketing[10556 euro].

De sectoren waar een diploma het minst oplevert zijn:Human Resource Management,Kwaliteitsborging en Horeca. Van de 20 onderzochte branches levert verreweg het grootste aantal van hen een diploma een hoger salaris op.

Waarschijnlijk door de economische crisis is de werkloosheid onder afgestudeerde HBO/WO-ers de afgelopen 5 jaar verdubbeld tot 10%.

Van degenen die wel een baan hebben gevonden,zegt 26% een baan onder zijn of haar niveau te hebben aangenomen.

Naar verwachting zijn er dit jaar 70.000 studenten die dit jaar afstuderen aan een hogeschool of universiteit. Een deel daarvan zal aan de slag kunnen bij het bedrijf waar ze stage hebben gelopen.

Verder zijn er ongeveer 1500 startersvacatures voor hoger opgeleiden beschikbaar met name in Noord-Holland,Zuid-Holland en Noord-Brabant. In deze provincies ligt het startersloon ook veruit het hoogst. Zo is het gemiddeld salaris voor afgestudeerde starters in Noord-Holland: 31585 euro.

Conclusie: Binnen de huidige arbeidsmarkt is het dus moeilijk om op korte termijn de vruchten te plukken van een diploma. Er is veel concurrentie voor een beperkt aantal startersfuncties.

Afgestudeerden moeten daarom vaak genoegen nemen met een baan die niet hun eerste voorkeur geniet of vinden in sommige gevallen helemaal geen passende baan.

Toch is het behalen van een diploma voor de meeste beroepsgroepen op de lange termijn wel degelijk een zeer waardevolle investering in hun carriere.

Bron:Adzuna,August7,2014