non-profit sociaal ondernemer (NIET-COMMERCIEEL dus!)

Viola sprak amper Nederlands; een mondvol Engels; dat was het.

Zij had in haar land van afkomst een diploma als verpleegster. Dat diploma wordt niet erkend, herwaardering kost haar teveel geld en moeite en het NUFFIC kennende zal dat tot niets leiden.

In Nederland heeft ze 4 jaar gewerkt bij twee gezinnen: één als verzorgende van een MS-patiënte, één bij een heel oude dame. Die betaalden haar particulier en waardeerden haar inzet, werklust en meeleven als zeer hoog! Ze spraken Engels met elkaar! Beide cliënten van haar kwamen toen te overlijden.

 

Ik adviseerde haar twee dingen parallel te doen: vanaf april als activiteitenbegeleidster vrijwillig in de dementiezorg gaan werken waarbij ze constant Nederlands móet praten; daarnaast proberen in september te gaan studeren als helpende niveau 2.

 

dat plan mislukte helaas omdat de zorgsector geen studenten aanneemt zonder een zogenaamde startkwalificatie. dit ondanks het enorme tekort aan personeel!

 

wat nu? ze werkt als schoonmaakster in een hotel en gaat op uitzendbasis tóch nog de zorg in! zonder startkwalificatie, zonder diploma , maar wel dankzij haar prima ervaring van die 4 jaar!!!!