non-profit sociaal ondernemer

Hoe lang duurt het voor je een baan vindt?

Bij ons 2 -3 maanden!

 

 Vacatures lezen, je CV opstellen, motivatiebrieven schrijven, werkgevers opbellen, sollicitatiegesprekken voorbereiden, naar sollicitatiegesprekken gaan, … soms is de zoektocht naar een baan zo intensief dat je je afvraagt hoe lang het nog gaat duren. StepStone probeert je een antwoord te geven op die vraag. We vroegen mensen die onlangs van baan veranderden hoe lang ze gezocht hadden, en brachten de antwoorden in kaart.

Van zoektocht tot contract: 7 maanden


De volledige periode waarin werkzoekenden op zoek gaan naar een nieuwe baan, verdeelden we voor dit onderzoek in twee fasen:
•  de oriëntatiefase, vanaf de start van de zoektocht tot het solliciteren zelf
•  de recruitment fase, vanaf het solliciteren tot en met de ondertekening van het contract.

Die eerste fase duurt gemiddeld een vijftal maanden voor alle profielen en leeftijdscategorieën. De gemiddelde recruitment fase neemt iets meer dan 2 maanden in beslag. Over het algemeen mag je dus rekenen op 7 maanden vanaf de start van je zoektocht.

Meer vs. minder ervaring


Hou ouder en hoe meer ervaring je bent, hoe selectiever werkzoekenden worden en hoe langer de eerste fase duurt. Ben je een ervaren professional tussen de 45 en de 55, dan is de kans dus groot dat je langer moet zoeken naar een baan: gemiddeld iets meer dan 8 maanden.

Jonge starters doen er dan weer langer over om een getekend contract te krijgen als ze starten met solliciteren, zodat hun zoektocht gemiddeld 7,5 maanden duurt. Ben je een jonge professional van 25 à 30 jaar, dan verloopt het allemaal net iets vlotter: na gemiddeld 5 maanden heb je een nieuw contract op zak.

De populairste profielen


Naast je leeftijd speelt ook je profiel natuurlijk een rol.
•  Als professional in verkoop en inkoop, of met een financieel profiel vind je het snelst een nieuwe baan, gemiddeld binnen 6 maanden.
•  Werk je in de marketing, reclame of communicatie, of in IT & Telecommunicatie, dan mag je rekenen op 6,5 maand.
•  Administratieve profielen, senior managers en HR-professionals doen dan weer iets langer dan gemiddeld over hun zoektocht: iets minder dan 7,5 maanden.
•  Verrassend genoeg blijken technische profielen zoals ingenieurs het langst op zoek te zijn naar een geschikte baan. Hoewel ze erg gewild zijn op de arbeidsmarkt, hebben ze vaak een profiel dat erg gespecialiseerd is. Bovendien zijn ze iets selectiever in hun zoektocht en soms minder geneigd om van baan te veranderen.

Bron: Candidate journey, enquête van StepStone